Skoro wybór lokalizacji i gleby oraz przygotowanie stanowiska mamy już za sobą - teraz czas na kolejne kroki! Dowiedz się jakie.
Warzywa powinno się wysiewać i sadzić się w grządkach, najlepiej usypanych nieco powyżej poziomu gleby, aby w przypadku obfitych opadów nasiona i rozwinięte już rośliny nie gniły i miały szansę na prawidłowy rozwój. Najlepiej jest wykonać przy użyciu specjalnej motyczki rowek i w nim umieszczać nasiona w takim rozstawie, jaki jest rekomendowany do danego gatunku. Dla ułatwienia można wyznaczyć sobie linię prostą przy użyciu sznurka owiązanego wokół dwóch palików, wbitych na jednym i drugim końcu grządki. Trzeba pamiętać, by między grządkami zostawić dość szeroki pas ziemi, umożliwiający swobodne przemieszczanie się wzdłuż nich. Rosnące warzywa wymagają pielęgnacji i np. usuwania chwastów, a to powinno się robić ręcznie.
Przed rozpoczęciem siewu i sadzenia warto jest dowiedzieć się nieco więcej na temat allelopatii, czyli zasad określających, które rośliny mają dobry wpływ na prawidłowy wzrost i zdrowotność innych gatunków znajdujących się w pobliżu. Wysiew poszczególnych gatunków jest uzależniony od pory. Jedne warzywa sieje się wczesną wiosną, inne nieco później. Przykładowo w maju jest idealny czas na wysiewanie do gruntu buraków, cukinii, dyni, fasoli i marchwi. Początkujący ogrodnicy powinni zacząć swoją przygodę z własną uprawą od mało wymagających gatunków. Wraz ze zdobywanym doświadczeniem i rosnącymi umiejętnościami można coraz śmielej eksperymentować.
Jak walczyć ze ślimakami? Zobacz, jak radzi sobie z tym problemem Małgosia z bloga: http//ogrodwarzywny.blogspot.com/2021/05/slimaki-w-ogrodzie.html?m=1