Producent: Torseed
Waga 1,0 g
Termin ważności X 2026 r.
Portulaka warzywna
Portulaka warzywna (Portulaca oleracea) to roślina jednoroczna, wysokości 15 - 30 m o rozgałęzionych, płożących się pędach. Częścią jadalną są mięsiste liście i końce łodyżek. Przyrządza się je podobnie jak szpinak, szparag lub kalafior. Można je marynować na zimę, jest doskonała do potraw mięsnych. Ma działanie antybakteryjne. Zalecana dla chorych na cukrzycę.
Nasiona wysiewa się do gruntu w maju rzutowo lub w rzędy co 25 - 30 cm. Nie przykrywa się ich ziemią, a jedynie uklepuje. W temp. ok. 20 stopni C wschody następują po ok. 7 - 190 dniach. Po miesiącu można zebrać pierwsze listki. Zbiór portulaki jest 2-3 krotny w okresie wegetacji.
Więcej o uprawie portulaki przeczytacie na naszym blogu