Gwarantujemy:

Produkty wysokiej jakości
Bezpieczne zakupy
Szybką dostawę

Rzeżucha - ekologiczne nasiona na kiełki

Producent: Toraf

Dostępność: Jest Jest (6 szt.)
Czas realizacji: 24h
Waga 20,0 g
Termin ważności VIII 2022 r.
    Czas realizacji: 24 h
  • 2,70 zł Cena netto: 2,57 zł
  • szt.

Rzeżucha - nasiona BIO ORGANIC na kiełki

Kiełki rzeżuchy mają wyraźny ostry smak, są bogatym źródłem witamin C, PP, P, B, oraz związków mineralnych takich, jak potas, magnez, wapń, siarka i mikroelementy. Są silnym przeciwutleniaczem. Wzmacniają organizm, poprawiają stan skóry, paznokci i włosów. Kiełki rzeżuchy działają pobudzająco na apetyt i trawienie, obniżają poziom cukru we krwi, z tego względu polecane są w szczególności cukrzykom. Wyjątkowo smaczne i aromatyczne kiełki. Doskonałe do jajek, sałatek, zup oraz serów. Bogactwo witamin: A, B1, B2, B3, B9, C, K i substancji mineralnych, zwłaszcza jodu, poza tym wapnia, żelaza, fosforu, cynku, manganu, magnezu i potasu. Zawierają także glukozynolany. Regulują przemianę materii. 

Przygotowanie kiełków:

Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-6 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków. Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22°C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 1-2 cm, po 3-6 dniach.


Surówka z rzeżuchą
Składniki:
szklanka kiełków rzeżuchy, kilka liści kapusty pekińskiej, puszka kukurydzy, czerwona papryka, świeży ogórek, 150g żółtego sera, sos winegret.

Wykonanie:
ser, ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Kapustę cienko poszatkować. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem i odstawić na ok. godzinę. Przed podaniem udekorować kiełkami lub natką pietruszki.

Akcesoria

Polecamy produkty