Producent: Toraf
Waga 20,0 g
Termin ważności XII 2025 r.
Rzeżucha - nasiona BIO ORGANIC na kiełki
Kiełki rzeżuchy mają wyraźny ostry smak, są bogatym źródłem witamin C, PP, P, B, oraz związków mineralnych takich, jak potas, magnez, wapń, siarka i mikroelementy. Są silnym przeciwutleniaczem. Wzmacniają organizm, poprawiają stan skóry, paznokci i włosów. Kiełki rzeżuchy działają pobudzająco na apetyt i trawienie, obniżają poziom cukru we krwi, z tego względu polecane są w szczególności cukrzykom. Wyjątkowo smaczne i aromatyczne kiełki. Doskonałe do jajek, sałatek, zup oraz serów. Bogactwo witamin: A, B1, B2, B3, B9, C, K i substancji mineralnych, zwłaszcza jodu, poza tym wapnia, żelaza, fosforu, cynku, manganu, magnezu i potasu. Zawierają także glukozynolany. Regulują przemianę materii.
Przygotowanie kiełków:
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicyhttps://zielony-salonik.pl/kielkownica-pojemnik-na-kielki.html. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-6 dni. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą.
Surówka z rzeżuchą
Składniki:
szklanka kiełków rzeżuchy, kilka liści kapusty pekińskiej, puszka kukurydzy, czerwona papryka, świeży ogórek, 150g żółtego sera, sos winegret.
Wykonanie:
ser, ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Kapustę cienko poszatkować. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem i odstawić na ok. godzinę. Przed podaniem udekorować kiełkami lub natką pietruszki.