Producent: Toraf
Waga 40,0 g
Termin ważności IV 2025 r.
Mieszanka chińska - nasiona na kiełki
Mieszanka kiełków o charakterystycznym smaku przeznaczona jako dodatek do potraw kuchni chińskiej. Doskonała do dań na gorąco i zimno. Kiełki fasoli mung, soi, soczewicy są nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin A, B, C, E i K oraz soli mineralnych. Obniżają poziom „złego” cholesterolu oraz ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Mają dobroczynny wpływ na cerę, koją nerwy, dodają energii i apetytu. Wspomagają leczenie cukrzycy, kamicy żółciowej, miażdżycy. W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci, temperatury, a przede wszystkim enzymów ulegają przemianom w związki łatwo i szybko przyswajalne przez organizm.
Przygotowanie kiełków:
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy https://zielony-salonik.pl/kielkownica-pojemnik-na-kielki.html. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-6 dni.
Skład: fasola Mung 20%, fasola Adzuki 20%, soja 15%, soczewica 15%, groch 15%, ciecierzyca 15%
Propozycja podania: Gulasz chiński z kiełkami
Składniki:
800 g mięsa wołowego,duża główka białej kapusty,2-3 czerwone papryki,500 g kiełków,0,3 l bulionu,10-15 łyżek sosu sojowego, olej, sól, pieprz.
Wykonanie:
Mięso pokroić w cienkie paseczki. Kapustę poszatkować, paprykę pociąć w drobne paski, por w krążki. Na rozgrzanym oleju usmażyć mięso, po czym zdjąć je z patelni. Na patelnię wsypać kapustę i dusić ją z bulionem na małym ogniu ok.15 min. Na 5 min. przed końcem dodać paprykę, por i kiełki. Dodać usmażone mięso i doprawić sosem oraz przyprawami.