Producent: Toraf
Waga 1,0 g
Termin ważności XII 2027r.
Oberżyna, bakłażan TSAKONIKI
Oryginalna odmiana oberżyny o maczugowatych białych owocach z fioletowymi smugami. Biały, delikatny miąższ owoców jest bogatym źródłem błonnika oraz potasu, wapnia i magnezu. Jest afrodyzjakiem. Owoce zbiera się niedojrzałe (są smaczniejsze) i spożywa panierowane, faszerowane - zapiekane w piekarniku lub na grillu, z dodatkiem pomidorów, cebuli, przyprawione ziołami i czosnkiem. Doskonale sprawdzają się także jako główny składnik lub dodatek do zup.
Rośliny najlepiej uprawiać pod folią, gdyż w odkrytym gruncie tworzą owoce tylko w latach ciepłych, w miejscach nasłonecznionych i osłoniętych.
Nasiona wysiewać na tacki wysiewne lub do doniczek w pierwszej połowie marca. W fazie jednej pary liści siewki pikować do doniczek lub na palety o średnicy otworów 6-8 cm. Wysadzać na miejsce stałe w końcu maja w rozstawie 50-60 x 50 cm. Oberżyna wymaga gleby żyznej i zasobnej w wodę.