Producent: Toraf
Waga 0,3 g
Termin ważności XI 2027/VI 2028 r.
Kiwano, Ogórek afrykański
Kiwano jest jednorocznym pnączem o niewielkich, żółto-pomarańczowych kwiatach, swoim pokrojem przypominającym popularne ogórki lub melony. Kolczaste ozdobne owoce osiągają masę średnio 200-300 g, początkowo są ciemnozielone, a w końcowy etapie wzrostu osiągają kolor żółtopomarańczowy. Miąższ o zapachu banana i smaku kiwi jest smaczny i soczysty, z dużą ilością jadalnych pestek. Kiwano można spożywać na surowo, dodawać do napojów, sałatek owocowych lub deserów. Dojrzałe owoce mają niezwykle duże walory dekoracyjne, dobrze prezentują się w kompozycjach z innymi dyniami. Najlepiej uprawiać kiwano w szklarniach lub tunelach foliowych lub w ciepłe lata w gruncie. Wysiew pod osłony na gł. 1 cm III-IV, lub bezpośrednio do gruntu po 15 V. Rozsadę wysadzać na miejsce stałe od połowy maja.
Siew: | III-V |
Zbiór: | VIII-X |
Rozstawa: | 60x100 cm |
Wysokość: | 2 m |