Producent: Toraf
Waga 10,0 g
Termin ważności III 2025 r.
Kapusta czerwona na kiełki
Kiełki kapusty są wyśmienitym źródłem witaminy A i C oraz B,E, H, K, PP. Zawierają także duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów, takich jak jod, mangan, lit i selen. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy, nerwowy, kostny, zęby i gruczoły limfatyczne. Podobnie jak kiełki brokuła zawierają sulforafan – substancję antyrakową chroniącą nasz organizm przed nowotworami- jego stężenie w kiełkach kapusty jest o wiele wyższy niż w samej kapuście. Kiełki kapusty są gotowe do zjedzenia w momencie, gdy osiągną długość ok. 2,5 - 3 cm. W smaku przypominają świeżą główkę kapusty.
PRZYGOTOWANIE KIEŁKÓW
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy https://zielony-salonik.pl/kielkownica-pojemnik-na-kielki.html. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-6 dni.