Producent: Legutko
Waga 1,0 g
Termin ważności XII 2025 r.
Kard, karczoch hiszpański
Karczoch hiszpański, znany także jako kard i karczoch ostowy należy do rodziny astrowatych. Wyglądem oraz wymaganiami glebowymi przypomina karczocha zwyczajnego. Jest to wieloletnia roślina.
Kard ma długą, prostą i owłosioną łodygę. Osiąga wysokość od 60 do 180 cm. Liście karda są duże, od zewnętrznej strony zielone bądź szarozielone, natomiast od spodu – filcowato owłosione. Dolne liście umieszczone na ogonkach są niepodzielone, porośnięte kolcami.
Karczoch hiszpański ma kwiaty w kolorze niebieskim i pachnie podobnie jak chleb. Koszyczki kwiatowe karda są duże, głowiaste, pokryte kolczastymi łuskami.
Działa przeciwnowotworowo, jest źródłem wielu witamin, m. in.: C, PP, A, D, E, K oraz z grupy B. Kard zawiera również następujące minerały: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor oraz cynk i miedź.
Wysiew w ogrzewanych pomieszczeniach wczesną wiosną, w momencie rozwinięcia dwóch liści oraz zaczątków korzenia sadzonkę należy przenieść do uprawy zewnętrznej. Rośliny sadzi się w rozstępie około 1 m. Należy zaznaczyć, że w tym momencie przez okres dwóch tygodni młoda sadzonka wymaga niezwykle intensywnego nawadniania. W przypadku uprawy warzywnej, aby w pełni zachować walory smakowe, w okresie około miesiąca przed zbiorem pędy zabezpiecza się przed dostępem światła, hamując proces fotosyntezy w jadalnej części łodygi, jednocześnie roślinę okopuje się od dołu. W zimie kardy można przechowywać w domu, należy je zakopać w piasku po same blaszki. Nie potrzeba ich związywać, przy słabym naświetleniu bielą się same.