Producent: Toraf
Waga 30,0 g
Termin ważności VI 2027r.
Gorczyca sarepska - nasiona na kiełki
Kiełki gorczycy sarepskiej charakteryzują się ostrym smakiem i aromatem oraz szybkim wzrostem. Zawiera w swoim składzie fitoncydy i taniny o właściwościach bakteriobójczych oraz witaminę B2 wzmagającą procesy odpornościowe w organizmie. Zawierają także błonnik oraz saponiny, flawonoidy i roślinne hormony. Korzystnie regulujące pracę całego organizmu i cyrkulację krwi.
Kiełki gorczycy sarepskiej są łatwiejsze w uprawie od gorczycy białej, ponieważ w procesie kiełkowania wydzielają znacznie mniej śluzu.
Polecane szczególnie do pikantnych potraw, sałatek, świeżych serów i na kanapki.
Nasiona gorczycy sarepskiej zawierają do 50% wysokiej jakości tłuszczu , wytłacza się z nich olej spożywczy. Gorczyca sarepska ma najbardziej wyrazisty, ostry smak. Kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-6 dni.