Kategorie

Skorzonera, wężymord

Producent: Legutko
Dostępność:
Jest Jest
 (1 szt.)
Czas realizacji: 24 h
szt.
Cena netto: 1,95 zł 2,05 zł

Jadalną częścią skorzonery jest jej korzeń, którego skóra ma ciemną, prawie czarną barwę, natomiast miąższ jest czysto biały. Jest odporna na niskie temperatury, jednak ma spore wymagania co do wilgotności gleby. Najbardziej potrzebuje wody od połowy lipca do końca sierpnia, kiedy następuje u niej intensywny wzrost korzenia. Skorzonera ma dużą wartość odżywczą i odznacza się doskonałym smakiem. Zwana jest też zimowym szparagiem, jako stosunkowo mało rozpowszechnione warzywo z pewnością zasługuje na szerszą uwagę.

Na 1 m2 wysiewamy 1,5 - 2,0 g nasion w rzędy co 30 cm i na głębokość 2-3 cm. Rośliny kiełkują dopiero po 2-3 tygodniach, do wcześniejszego wyznaczenia rzędów razem ze skorzonerą można wysiać rośliny wcześnie kiełkujące np. rzodkiewkę, sałaty. Po wzejściu skorzonery plantację przerywamy, pozostawiając siewki co 5 cm w rzędzie.

Wysiew: marzec - kwiecień, przerywka: kwiecień - maj, zbiory: październik - listopad lub kwiecień.