Kategorie

Salsefia, Kozibród

Producent: Legutko
Dostępność:
Jest Jest
 (21 szt.)
Czas realizacji: 24 h
szt.
Cena netto: 2,10 zł 2,20 zł
Salsefia podobna jest do skorzonery. Częścią jadalną są stożkowate korzenie spichrzowe o długości 15 - 20 cm i średnicy 2,5 - 3 cm. Skórka korzenia jest szarożółta, miąższ biały, wydzielający po uszkodzeniu biały sok mleczny. Korzenie salsefii spożywa się po ugotowaniu, jak szparagi. Jej młode liście nadają się do sporządzania sałatek.
Wysiew nasion w kwietniu w rzędy co 30 cm. Zbyt gęste wschody należy przerwać, pozostawiając rośliny co 5 - 10 cm.
Salsefia jest bardziej wytrzymała na suszę od skorzonery. Najlepiej uprawiać ją na glebach żyznych, głęboko uprawionych.