Kategorie

Rzodkiew na kiełki

Producent: PNOS Ożarów
Dostępność:
Jest Jest
 (7 szt.)
Czas realizacji: 24 h
szt.
Cena netto: 2,00 zł 2,25 zł2,10 zł

W 100g kiełków rzodkwi znajduje się m.in. ok. 80mg witaminy C, 6,60mg witaminy PP, 60mg magnezu, 1,20mg cynku, 2,30mg żelaza i wyjątkowo dużo soli wapnia - 90,80mg. Kiełki rzodkwi wspomagają leczenie anemii. Kiełki w smaku przypominają smak korzenia rzodkiewki, czyli ostry i wyrazisty. Zawierają 2,5 raza więcej witaminy C, niż korzeń. Dzięki temu zawdzięczają opinię doskonałego leku na przeziębienie. Mają także działanie wykrztuśne, przez co oczyszczają drogi oddechowe i zatoki. Są także źródłem potasu, magnezu i jodu, a także siarki, co ma wpływ na stan włosów, skóry i paznokci. Posiadają także właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne.

Dodaje się je do sałatek, kanapek, twarożku, można je także posiekane dodawać do zupy.

Uwaga: pojawiający się biały nalot na korzonkach nie jest pleśnią.

Czas moczenia nasion: 4- 6 godzin

Czas kiełkowania: 5 - 6 dni

Sałatka z kiełkami i jajkiem
Składniki:
1,5 szklanki kiełków rzodkwi, 1 rzodkiew biała,1 pęczek rzodkiewek, 4 jajka na twardo, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 cebula, 1/2 główki sałaty masłowej, 2 łyżki musztardy, 1/2 szklanki octu winnego, 5 łyżek oliwy, sól, pieprz i cukier. 
Wykonanie:
Sos:
ocet wymieszać z solą,pieprzem i cukrem,stopniowo dodawać oliwę oraz drobno posiekaną cebulę i utrzeć na jednolity sos. Dodać połowę posiekanej natki. 

Sałatka:
sałatę porwać na mniejsze kawałki, rzodkiew pokroić w plasterki, rzodkiewki na cząstki. Na dużym talerzu ułożyć warzywa, a na nich pokrojone na połówki jajka.Całość posypać kiełkami, natką i polać sosem.