Kategorie

Pszenica na kiełki

Producent: Toraf
Dostępność:
Jest Jest
 (14 szt.)
Czas realizacji: 24 h
szt.
Cena netto: 1,29 zł 1,50 zł1,35 zł

Kiełki pszenicy są jednym z najbogatszych źródeł witamin A, B C i E. Zawierają szczególnie duże ilości magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, niacyny, tiaminy i kwasu pantotenowego. Regularne spożywanie kiełków pszenicy ochroni organizm przed atakiem wolnych rodników przeciwdziała starzeniu się organizmu i zapewnia sprawne funkcjonowanie mięśni, w tym mięśnia sercowego i systemu nerwowego. Zwiększają odporność, wzmacniają skórę, włosy, paznokcie, kości. Kiełki pszenicy są gotowe do jedzenia w momencie gdy białe korzonki osiągną długość ziarna. Delikatne w smaku stanowią świetny dodatek do posiłków dla dzieci, wszelkiego rodzaju wypieków, kanapek i koktajli witaminowych.

 PRZYGOTOWANIE KIEŁKÓW

Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-6 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków.
Inną  metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku.  W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22oC), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać  2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 2-3cm, po 3-6 dniach.