Kategorie

Koper włoski, fenkuł Fino

Producent: Torseed
Dostępność:
Jest Jest
 (1 szt.)
Czas realizacji: 24 h
szt.
Cena netto: 1,43 zł 1,50 zł
Roślina wieloletnia tworzy mięsiste, zwięzłe, białe zgrubienia o aromacie anyżu. Jadalne są zgrubienia, ogonki liściowe i liście. Można je gotować, dusić i dodawać do sałatek. W starożytnej Europie koper włoski był popularny jako afrodyzjak. W medycynie ludowej wywar z nasion kopru stosowano jako środek ogólnowzmacniający, przyspieszający gojenie się ran i na porost włosów. Używa się go jako dodatku do kompotów, pojawił się także w składzie soków dla małych dzieci. Dodaje się go także do słodkich sosów, zup, surówek, ryb, kapusty lub buraczków ćwikłowych. Napar z kopru włoskiego jest polecany dla niemowląt w przypadkach dolegliwości przewodu pokarmowego (wzdęć i gazów). Poprawia trawienie i uspokaja. Używa się dojrzałych nasion lub zielonych, świeżych liści.