Kategorie

Balsamka ogórkowata

Producent: Legutko
Dostępność:  (0 szt.)
Czas realizacji: 24 h
szt.
Cena netto: 2,10 zł 2,20 zł
Roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych, o długiej, rogałęzionej, pnącej się łodydze, zaopatrzonej w wąsy czepne. Po około 2 miesiącach od wysiewu pojawiają się stosunkowo duże, pachnące, żółte kwiaty, krótko potem walcowate owoce, początkowo zielone, później przebarwiające się na żółto. Wszystkie części nadziemne rośliny maja wartość użytkową, jako warzywo i roslina lecznicza. Młode owoce o długości ok. 10 cm wraz z liśćmi są wartościową przyprawą do dań mięsnych, warzywnych i sałatek. Spożywane na surowo mają gorzkawy smak, dlatego należy pozostawić je w solankowej zalewie na kilka godzin i zagotować, następnie spożywać bezpośrednio lub podsmażyć w plastrach i podawać je do mięs. Natomiast kwiaty, młode pędy i liście po ugotowaniu są smaczną, pikantną jarzyną. Owoce balsamki są stosowane przez indyjską medycynę ludową jako lek na cukrzycę, ponieważ zawierają związek podobny do insuliny, którego działanie regulujące poziom cukru we krwi potwierdzono w badaniach klinicznych. 
Nasiona wysiewać w końcu kwietnia, na początku maja do doniczek o średnicy 7-8 cm, w pomieszczeniach o temperaturze 22-24 stopnie C. Rozsadę w fazie 4-5 liści wysadzać do gruntu w II połowie maja w rozstawie 100 x 60-80 cm, prowadzić przy podporach. Uprawiać w miejscu nasłonecznionym, osłoniętym, na glebie żyznej i wilgotnej.